Поројо, сејачо и пијајцата

Не ми се праеше ова вака, ама оти овој @Necoski запнал дека не сум пишувал често решив пак да не пишувам често, ама да копирам почесто 😛

Еве го од одговори.емкеј.

@Петре
првин ти си клиент т.е. твојот uTorrent, Transmission,… кога два клиенти ќе се поврзат меѓусебно стануваат Peers.

Пример: на Pirate Bay Inception ima 1000 Peers, односно има од сите клиенти има 1000 кои што меѓусебно си го разменуваат баш тој филм. Кога ти ќе кликнеш на .torrent твојот клиент му кажува на tracker-от дека сака да го симне Inception и толку .torrent повеќе не игра улога.

Tracker-от на Pirate Bay ќе те додаде како 1001 peer и ќе те поврзи со други, да речеме 30 peers. Во нив ќе има да речеме 10 seeders, што значи дека тие 10 peers го имаат 100% филмот и ти се гаранција дека навистина ќе го симнеш, кога-тогаш. Ако не постои барем еден seeder тогаш најмногу што во моментот можеш да симнеш е некој X% < 100% .

Што се однесува до leecher (не Yeti, не се сложуваме сите) нема секаде исто значење. На пример на Pirate Bay можеби му е наједноставно да ги означи сите peers што немаат 100% како leechers. Но некои tracker-и како тој на Demonoid каде што има user/pass за најава, прават статистика според твој user, ip и сл. колку вкупно си симнал и колку вкупно си качил податоци. Па ако те видат дека си симнал 100GB филмови, но си вратил само 10GB , тогаш имаш share ratio 0.1 и според нивната политика ако имаш под 0.8 те сметаат за leecher и најчесто нема да те врзуваат со „квалитетни“ т.е. брзи seeders и peers.

Затоа сметај дека сите 1001 што сте врзани заедно во група за ист филм, наречена swarm, веќе сте или сте потенцијални peers меѓусебно. Што значи за тебе важно е да има повеќе seeders отколку leechers и важно е и ДА ВРАЌАШ НАЗАД барем колку што земаш. Ако те видат дека симнуваш со 100 Кb/s и качуваш со 100 Кb/s самиот tracker ќе ти даде предност и ќе ти даде поквалитетни seeders следниот пат, па за неколку минути ќе започнеш да симнуваш со 500 Кb/s па и повеќе (во зависност од останатите, нормално). Додека ако качуваш со 10 Кb/s и нема баш seeders ни за лек, самиот tracker и нормално твоите peers ќе претпочитаат некој друг попрво.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s